Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015

Ενημέρωση κατοίκων εξωτερικού: Φυλλάδιο φορολογίας εισοδήματος

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών, εφαρμόζοντας τον σχεδιασμό για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την ενίσχυση της οικειοθελούς συμμόρφωσης, αναπτύσσει διαύλους επικοινωνίας με τους πολίτες και υλοποιεί τη δράση «Εκστρατεία Ενημέρωσης Κατοίκων Εξωτερικού και Επαναπατρισθέντων». 
Στο πλαίσιο αυτό και υπό το πρίσμα της διαρκούς ενημέρωσης και εξυπηρέτησης των Ελλήνων, όπου κι αν κατοικούν, σας παρέχει ένα χρήσιμο βοήθημα με τους γενικούς κανόνες για τις φορολογικές υποχρεώσεις που απορρέουν από την απόκτηση εισοδήματος στην Ελλάδα. Το φυλλάδιο αυτό θα αποτελέσει τον οδηγό για την ορθή και έγκαιρη εκπλήρωση των φορολογικών σας υποχρεώσεων. 
Ποιοι είναι υπόχρεοι υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος;
Υπόχρεοι για υποβολή δήλωσης (Ε1) είναι οι κάτοικοι εξωτερικού για τα εισοδήματα που αποκτούν στην Ελλάδα, τα φορολογούμενα με οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. με τις γενικές διατάξεις ή αυτοτελώς) ή απαλλασσόμενα.
Που υποβάλλεται η δήλωση; 
  • Όσοι ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα, υποβάλλουν τη δήλωσή τους στη Δ.Ο.Υ. στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας βρίσκεται η έδρα της επιχειρηματικής δραστηριότητας. 
  • Όσοι έχουν ορίσει φορολογικό εκπρόσωπο που υπάγεται ως προς τη φορολογία εισοδήματος σε Δ.Ο.Υ του Νομού Αττικής, υποβάλλουν τη δήλωσή τους στη Δ.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικού. 
  • Όσοι έχουν ορίσει φορολογικό εκπρόσωπο που υπάγεται ως προς τη φορολογία εισοδήματος σε Δ.Ο.Υ εκτός του Νομού Αττικής, υποβάλλουν τη δήλωσή τους στη Δ.Ο.Υ. της πρωτεύουσας του νομού. 
  • Όσοι έχουν ορίσει φορολογικό εκπρόσωπο που υπάγεται ως προς τη φορολογία εισοδήματος σε Δ.Ο.Υ των νομών Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, υποβάλλουν τη δήλωσή τους στη Δ.Ο.Υ. που υπάγεται ο φορολογικός εκπρόσωπος.
  • Εάν στην πρωτεύουσα ενός νομού λειτουργούν περισσότερες Δ.Ο.Υ., αρμόδια για την υποβολή της δήλωσης είναι η Α΄ Δ.Ο.Υ. του νομού, εκτός του νομού Θεσσαλονίκης όπου αρμόδια είναι η Δ΄ Δ.Ο.Υ. Θεσσαλονίκης. 
Πως και πότε υποβάλλεται η δήλωση 
  • Οι ετήσιες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος υποβάλλονται ηλεκτρονικά και σε εξαιρετικές περιπτώσεις σε έγχαρτη μορφή (π.χ. λόγω θανάτου). 
  • Για το φορολογικό έτος 2014 η δήλωση υποβάλλεται κατά το χρονικό διάστημα από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι και την 30ή Ιουνίου 2015. 
  • Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος αποβιώσει ή μεταφέρει την κατοικία του στο εξωτερικό, η δήλωση υποβάλλεται από τους κατά περίπτωση υπόχρεους, καθ` όλη τη διάρκεια του φορολογικού έτους (2015).
Περισσότερα στο www.forin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου