Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Αξίζει τελικά σήμερα η μετανάστευση στην Ολλανδία;

Με έχουν ρωτήσει αρκετές φορές κατά καιρούς και θεωρώ πως ήρθε η στιγμή για να εκφράσω την άποψή μου και δημόσια.
Συχνά αρκετοί Έλληνες ρωτούν σε διάφορες ομάδες των Ελλήνων του εξωτερικού πως να βρουν δουλειά σε μια ξένη χώρα ή πως να μεταναστεύσουν. Ας πάμε όμως στις βασικές ερωτήσεις που κανείς δε κάνει και προφανώς κανείς δε θα απαντήσει - αξίζει να μεταναστεύσει κανείς σήμερα και για ποιο λόγο; 

Το εάν αξίζει θα πρέπει να το απαντήσει ο καθένας μέσα από το λόγο για τον οποίο πιστεύει πως πρέπει να μεταναστεύσει. Ποιος ο λόγος λοιπόν; 
  1. Είσαι νέος με πτυχίο και θέλεις να δουλέψεις πάνω σε αυτό που σπούδασες;
  2. Είσαι άνεργος και ψάχνεις μια διέξοδο για να φροντίσεις την οικογένεια σου;
  3. Θέλεις να μαζέψεις χρήματα δουλεύοντας μερικά χρόνια στο εξωτερικό;

Η μετανάστευση είναι δύσκολη και θέλει υπομονή και όχι επιπολαιότητες. Από την άλλη πάλι, η τύχη ευνοεί τους τολμηρούς αλλά αυτό συμπεριλαμβάνει και μεγάλα ρίσκα. Όταν κάποιος έχεις μεγάλες υποχρεώσεις (οικογένεια ή άλλους ανθρώπους που εξαρτώνται από αυτόν) τότε τα ρίσκα είναι μεγάλα. Χωρίς κατάλληλη προετοιμασία δε θα σε συμβούλευα κανέναν και καμία να μεταναστεύσει. Οι γνωριμίες σίγουρα βοηθάνε αλλά δε θα συμβούλευα κανένα να βασιστεί στην ιδέα ότι θα κάπου πιστεύοντας ότι θα κάποιος θα τον βοηθήσει χωρίς ανταλλάγματα (δυστυχώς οι ανιδιοτελείς Έλληνες σπανίζουν). Επίσης εύκολα μπορεί κάποιος να πέσει θύμα απάτης, θύμα εκμετάλλευσης (δυστυχώς ακόμα και από συμπατριώτες του) ή να μη βρει αυτό που είχε στο μυαλό του.

Θα περιγράψω, από δικής μου εμπειρίας για το τι είναι η σημερινή μετανάστευση:
ΥΠΕΡ
  • Υπάρχει σεβασμός στην ιδιωτικότητα και την ιδιαιτερότητα του καθενός.
  • Τα παιδιά μεγαλώνουν σε γενικά χαρούμενο και ασφαλές περιβάλλον
  • Όλοι έχουν την ίδια αντιμετώπιση από το κράτος και το σύστημα υγείας
  • Υπάρχει αξιοκρατία στο εργασιακό περιβάλλον (αλλά υπάρχουν και οι κλίκες μικρής κλίμακας) και εργασιακή σιγουριά
  • Υπάρχει μια γενική ηρεμία και σεβασμός στο περιβάλλον και τη φύση.
  • Ζεις σε ένα ξένο περιβάλλον με απεριόριστες δυνατότητες να δεις και να μάθεις άλλους πολιτισμούς ή να γνωρίσεις άλλους ανθρώπους χωρίς κοινωνικές προκαταλήψεις.
  • Όλες οι υπηρεσίες της εφορίας, του δήμου, της ασφάλειας και των τραπεζών μπορούν να γίνουν ή γίνονται μόνο μέσω Ίντερνετ.
  • Τα Αγγλικά είναι αρκετά διαδεδομένα
  • Δεν υπάρχουν διόδια και οι δρόμοι είναι σε πάρα πολύ καλή κατάσταση (έως άριστη θα έλεγα)
ΚΑΤΑ
  • Δεν βγάζεις αρκετά χρήματα για να γυρίσεις κάποια στιγμή στην Ελλάδα και να κάνεις μία δική σου δουλειά (παλαιότερα αυτό μπορούσε να γίνει, αλλά σήμερα είναι πολύ δύσκολο επειδή το κόστος ζωής είναι αρκετά μεγάλο). Το κόστος ζωής είναι τόσο μεγάλο, που εάν δεν έχεις μάθει οικιακή οικονομία δε θα σου μένουν πολλά χρήματα για αποταμίευση.
  • Αν και οι επικοινωνίες έχουν καλυτερέψει κατά πολύ και τα ταξίδια στην Ελλάδα γίνονται με πολύ χαμηλό κόστος, πάντα θα σου λείπουν οι συγγενείς, φίλοι και γνωστοί.
  • Ο τρόπος διασκέδασης και εκμετάλλευσης του ελεύθερου χρόνου είναι πολύ διαφορετικός από αυτόν που έχεις συνηθίσει. Αν βάλουμε και την έλλειψη ηλιοφάνειας, τότε σίγουρα μιλάμε για διαφορετικό τρόπο ζωής.
  • Η περίθαλψη βασίζεται σε υποχρεωτική ιδιωτική ασφάλιση, η οποία είναι είναι ακριβή (το λιγότερο 100 ευρώ το μήνα) και δεν έχεις τις επιλογές που έχεις στην Ελλάδα (για να πας σε ένας καρδιολόγο για παράδειγμα, θα πρέπει πρώτα να πας στον οικογενειακό σου ιατρό και εκείνος/η, εάν το κρίνει απαραίτητο, τότε θα σε στείλει στον ειδικευμένο ιατρό)
  • Η γεύση των λαχανικών και του κρέατος είναι διαφορετική από αυτή στην Ελλάδα. Είναι τέλεια σε όψη αλλά εντελώς αδιάφορα σε γεύση. Ακόμα και αν πληρώσεις αρκετά χρήματα δε θα βρεις τη γεύση του φαγητού της Ελλάδας.
  • Τα ενοίκια είναι σχετικά ακριβά (πάνω από 700 ευρώ για ένα διαμέρισμα των 50-70 τετραγωνικών). Φυσικά αυτό έχει να κάνει και με την πόλη.
  • Το κόστος χρήσης αυτοκινήτου είναι ακριβό. Ο φόρος πληρώνεται κάθε μήνα στην εφορία και έχει εύρος από 30 έως και πάνω από 100 ευρώ, ενώ το (APK) ΚΤΕΟ (ο έλεγχος μόνο ξεκινά από 20 ευρώ) γίνεται κάθε χρόνο.  Τα καύσιμα είναι ακριβά (η Ολλανδία είναι η πιο ακριβή χώρα) και κάθε μέρα οι ουρές στους αυτοκινητοδρόμους της χώρας φτάνουν τα δεκάδες χιλιόμετρα.
  • Η χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς είναι αρκετά ακριβή ενώ συχνά παρατηρούνται καθυστερήσεις.
Η Δουλειά στην Ολλανδία
Τα ελάχιστα προσόντα που θα χρειαστεί κάποιος (κατά την άποψή μου) είναι η πολύ καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας, ένα πτυχίο σε IT ή Engineering και τα λοιπά (από ΤΕΙ ή ΑΕΙ), χρήματα για την αρχή (από 2 έως 4 χιλιάρικα) και τύχη. Άμα δεν έχεις πτυχίο τότε για να βρεις δουλειά ανειδίκευτου χωρίς τη γνώση της Ολλανδικής γλώσσας θα πάρει πολύ έως πάρα πολύ καιρό (μήνες). Άμα δε μιλάς και αγγλικά, τότε μην πας πουθενά γιατί η μόνη δουλειά που θα βρεις θα είναι σε εστιατόριο (αυτό φυσικά απαιτεί κάποιες ικανότητες, αν σταθείς τυχερός και πέσεις σε καλό εργοδότη).

Ευκαιρίες στην Ολλανδία
Αυτό που πιστεύω πως λείπει στην Ολλανδία είναι ποιοτικές και φθηνές εισαγωγές προϊόντων από την Ελλάδα αλλά και διάδοση παραδοσιακών (όχι κιτς) φαγητών και γλυκών. Δυστυχώς έχουμε δει μπουκάλια του μισού ή ενός λίτρου έξτρα παρθένου ελαιόλαδου να πωλούνται 10 ή 15 ή 20 ευρώ. Με τέτοιο σκεπτικό σίγουρα δε θα κάνεις δουλειά. Σίγουρα δε περιμένει κανείς να αγοράσει κάτι όσο θα το αγόραζε στην Ελλάδα αλλά το σκεπτικό του "πουλάω ακριβά και άμα δε θες πήγαινε αλλού" θα πρέπει να αλλάξει.

1 σχόλιο:

  1. Φιλε μου θα διαφονισω μαζι σου στα παρακατω "Υπερ" που εχεις δωσει. 2 χρονια τωρα στην ολλανδια και εχω μονο ασχημα πραγματα να πω για αυτα.

    α)Όλοι έχουν την ίδια αντιμετώπιση από το κράτος και το σύστημα υγείας.
    Λαθος. Το συστημα Υ γειας στην Ολλανδια ειναι τυπου Αμερικης μονο που η διαφορα ειναι οτι στην Αμερικη υπαρχου πραγματικοι Ιατροι και οχι κομπογιανιτες οπως στην ολλανδια και πριν αρχησουν ολοι να λενε οτι μηλαω απο μεμονομενες περιστασεις οφειλω να δηλωσω οτι εχω εμπειρια προσωπικη απο 3 νοσοκομεια και 2 προσωπικους γιατρους, οπως και ομολογιες πολλων(ολλανδων και μη). Οσο για το κρατος χα ειναι απλα εξωφρενικοι και δεν γνωριζουν την δουλεια τους. Δεν μπορω καν να αναφερω το ποσες φορες οι υπαλληλοι του αναλογου τομεα συκωσαν τους ομους και μου ειπαν δεν ξερω.(σημειωση:Οταν ρωτας 1 υπαλληλο της εφοριας για καποιο φορολογικο θεμα στο οποιο ειναι ο ειδικος-υπευθηνος και σου λεει δεν ξερω δεν χρειαζεται να δεις κατι αλλο για να πεις "και τι στο διαβολο κανεις σε αυτην την καρεκλα")

    β)Υπάρχει αξιοκρατία στο εργασιακό περιβάλλον (αλλά υπάρχουν και οι κλίκες μικρής κλίμακας) και εργασιακή σιγουριά.
    Σιγουρια ισως και μονο εαν σου δωσουν συμβολαιο απο την ιδια την εταιρεια και οχι απο καποιο εξωτερικο γραφει απασχολησης(uitzendbureau)το οποιο συμβολαιο μπορω να παραδεχτω οτι ειναι αντιστοιχο συμβολαιο δημοσιου στην ελλαδα(αν το παρεις φυγε πηγενε σπιτι και κατσε και θα πληρωνεσαι για παντα)γι'αυτο και οι ολλανδοι ειναι ο πιο τεμπελικος λαος που εχω δει στην ζωη μου.Οσο για την αξιοκρατια (δυνατο γελιο) μην σας παραμηθιαζουν, ειναι ισως χειροτερο κατα την γνωμη μου απο την Ελλαδα. Θα ηθελα παρα πολυ να περιγραψω λεπτομερειες αλλα δεν μου φτανει ο χρονος για τετοιο κειμενο. Αυτο που θα πω ομοως ειναι περιγραφικα και χωρις ονοματα και λεπτομερειες οτι στα 50 ατομα μεσα σε 1 εταιρεια δουλευουν μονο τα 5 και απο αυτους ειναι 4 Πολονοι και 1 εγω. Αρα ας μην κοροιδευομαστε μεταξυ μας.(Αν πραγματικα θελεται να γινεται ολλανδοι, παντρευτητε μια/εναν ολλανδη/ο και χωριστε μετα απο 1 χρονο.Θα εχεται ολα τα δικαιωματα αμεσα και τελειως διαφορετικη μεταχηρειση απο ολους. Εγγυημενη τακτικη το ειδα με τα ματια μου να γινεται.

    γ)Ζεις σε ένα ξένο περιβάλλον με απεριόριστες δυνατότητες να δεις και να μάθεις άλλους πολιτισμούς ή να γνωρίσεις άλλους ανθρώπους χωρίς κοινωνικές προκαταλήψεις.
    Σε αυτο το σχολιο θα διαφωνησω ριτα στο κοματι των κοινονικων προκαταλυψεων. Θα πω μονο 1 πραγμα "Οι Ολλανδοι ειναι πιο ρατσιστες και απο του ναζι." το ειδα το εζησα δεχτηκα λεκτικες επιθεσεις απο αμορφοτα παλασματα πολυ κατωτερου επιπεδου(το οποιο καλυπτει θα ελεγα 1 πολυ μεγαλο και απογοητευτικο κομματι τον Ολλανδων)και πριν καποιοι που οτι σε αυτα που λεω υπαρχουν αντιφασεις οφειλω να τονησω οτι το 60-70% της ολλανδιας κατοικειται απο μεταναστες και γιαυτον τον λογο φενεται οτι ειναι πιο χαλαροι απο αλλα κρατοι.

    δ)Τα Αγγλικά είναι αρκετά διαδεδομένα
    Σιγουρα τα Αγγλικα ειναι διαδεδομενα και ολες οι ηλικιες εχουν καποια γνωση ομως το προβλημα ειναι οτι 90% των ανθρωπων αυτων ξερουν10 λεξεις με τελεια προφορα και οταν πραγματικα ερχονται απεναντι σε καποιων που μιλαει Αγγλικα μπορεις να δεις το επιπεδο τους και το πως για να μην ρεζιλευτουν μπροστα σε καποιων αλλοδαπο υποκρινονται οτι καταλαβαν τι ειπες.<<>> μην κανεται το λαθος και πατε σε οποιαδηποτε υπηρεσια νομιζοντας οτι με τα Αγγλικα θα βγαλεται ακρη. Μονο με ατομο που μηλαει ολλανδικα θα κανεται αυτο που πρεπει γιαθτο απαιτηστε μεταφραστη σε οποια γλωσσα σας βολευει(μεταφραστες σε Ελληνικα ειναι καλοι μονο σε καθομιλουμενη μην χρησημοποιητε δυσκολες λεξεις, καθαρευουσα η αρχαια Ελληνικα και γιαυτους ειναι το ιδιο οπως αναφερθηκα παραπανω οτι απο ντροπη θα υποκριθουν οτι καταλαβαν και θα σας δημηουργησει μεγαλα προβληματα)
    Υ.Γ.: Θα ηθελα να ζητησω συγνωμη για τα ορθογραφικα μου μιας και εχω να γραψω ελληνικα 2 χρονια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή