Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου 2014

Που θα βρούμε φρούτα, λαχανικά, ψάρια και κρέατα;

Πολλές φορές θέλουμε να μαγειρέψουμε ελληνικά φαγητά αλλά δε μπορούμε να βρούμε απλά υλικά, όπως ψάρι, λαχανικά, κρέατα ή μπαχαρικά.
Στην Ελλάδα υπάρχει το συνήθειο να πηγαίνουμε στη λαϊκή αγορά της γειτονιάς μας για να βρούμε τα τρόφιμα που θέλουμε. Στην Ολλανδία τα σούπερ μάρκετ έχουν τα πάντα, αλλά όχι όλα αυτά που θέλουμε εμείς. Που θα βρούμε αυτό που ψάχνουμε;

Φρούτα, Λαχανικά, Ψάρια

Μεγάλη ποικιλία φρούτων, λαχανικών και ψαριών με διαφορετικές τιμές ανά πωλητή θα βρούμε στις λαϊκές αγορές. Ναι, υπάρχουν λαϊκές αγορές και στην Ολλανδία. Μάλιστα, η μεγαλύτερη της Ευρώπης είναι αυτή της Χάγης!
Η λίστα με τις πόλης και τα σημεία όπου γίνονται είναι εδώ. Απλά επιλέξτε την πόλη που θέλετε και θα δείτε τα σημεία, τις μέρες και ώρες λειτουργίας και το μέγεθος (aantal kramen).





Εδώ είναι μερικές
Den Haag, Herman Costerstraat, Δευ-Τετ-Παρ-Σαβ 8:00-17:00
Den Bosch, De markt (κεντρική πλατεία),  Τρι-Πεμ-Παρ 9:00-13:00, Τετ-Σαβ 9:00-17:00
Tilburg, Koningsplein, Σαβ 10:00-16:30
Eindhoven, Woenselse markt, Σαβ 10:00-17:00
Rotterdam, Markt Afrikaanderplein, Τετ-Σαβ 8:00-16:30
Rotterdam, Markthal centrum, κάθε μέρα
Rotterdam, Markt Visserijplein West, Πεμ-Σαβ 8:00-16:30
Utrecht, Vredenburg, Τετ-Παρ 10:00-17:00 Σαβ 8:00-17:00
Groningen, Grote markt, Τρι-Παρ-Σαβ 9:00-17:00

Μερικά μυστικά για να αυξήσετε τις γεύσεις των τροφίμων
- Τις ντομάτες δεν τις βάζουμε στο ψυγείο. Αφήστε τες σε θερμοκρασία δωματίου, σε μια φρουτιέρα
- Κόψτε το ψωμί σε μερίδες και βάλτε το στη κατάψυξη. Άμα το βάλετε στη ψύξη θα στεγνώσει γρήγορα
- Οι πατάτες, τα κρεμμύδια και τα σκόρδα φυλάσσονται σε σκοτεινό σημείο δίχως υγρασία

Κρέατα

Χοιρινό, κοτόπουλο, βοδινό και μοσχαρίσιο κρέας βρίσκουμε από πολλά σημεία, όπως ολλανδικά κρεοπωλεία και σούπερ μάρκετ.
Αρνί (παϊδάκια, συκωταριές, κεφαλάκια, γλώσσες, συκώτια) και μοσχάρι (μπριζόλες) θα βρούμε σε τούρκικα ή μαροκινά κρεοπωλεία.

Ορολογία
Kalfvlees = Μοσχαρίσιο κρέας (από μικρό μοσχάρι)
Kalfsborstlap = Μπριζόλες από λαιμό
Kalfsfricandeau = Φιλέτο (πίσω μέρος)
Kalfskotelet = Μοσχαρίσια παϊδάκια
Kalfszwezerik = Γλυκάδια
Kalfsentrecote = Μοσχάρι κόντρα

Rundvlees = Μοσχαρίσιο κρέας
Entrecote = Νουά εντρακότ ή κόντρα φιλέτο
Οssenhaas = Φιλέτο από το οποίο βγαίνει το φιλέ μινιόν, τα μενταγιόν, τα tournedos
Ribeye = Σπαλομπριζόλα
Sukadelap = Σπάλα

Schapenvlees ή Lamsvlees = Αρνίσιο κρέας
Lamskoteletten = Αρνίσια παϊδάκια
Zuiglamskoteletten = Αρνίσια παϊδάκια γάλακτος
Lamsbout = Αρνίσιο μπούτι
Lamsplukken = Συκωταριά

Varkensvlees = Χοιρινό κρέας (δε θα βρείτε χοιρινό σε τούρκικα ή μαροκινά κρεοπωλεία!)
Halskarbonade = Χοιρινός λαιμός (για γύρο και σουβλάκια)
Schouderkarbonade = Χοιρινή ωμοπλάτη
Braadworst = Χοιρινό λουκάνικο
Hamlap = Μπριζόλα από χοιρομέρι (πίσω μέρος)
Varkensfricandeau = Φιλέτο από χοιρομέρι (πίσω μέρος)
Varkensschnitzel = Σνίτσελ (χτυπημένο κομμάτι από χοιρομέρι)
Speklap = Πανσέτα
Varkensfilet = Μπριζόλα (από πάνω μέρος)
Varkenshaas = Ψαρονέφρι ή φιλέτο
Varkensschnitzel = Σνίτσελ (χτυπημένο κομμάτι από χοιρομέρι)

Kip = Κοτόπουλο
Kalkoen = Γαλοπούλα
Konijn = Κουνέλι

Been = Κόκαλο (κομμάτια κρέας με κόκαλο είναι καλύτερα για σούπα)
Organen = Όργανα
Hartjes = Καρδιά
Nιertjes = Νεφρά
Maagjes = Στομάχι
Lever = Συκώτι
Long = Πνευμόνι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου